Navigointivalikko
Murupolku
Alkoholin valmistuksen opetus- ja tutkimuslupa Pääsisältö
Alkoholijuomien valmistusluvan hakeminen opetus- ja tutkimustarkoitukseen
Alkoholijuomien valmistuslupa voidaan myöntää opetus- ja tutkimustarkoitukseen. Opetus- ja tutkimustarkoituksessa valmistettua alkoholijuomaa saa käyttää ainoastaan tuotteen analysointiin ja laadunvalvontaan.
Lupa- ja valvontavirasto voi myöntää valmistusluvan opetus- ja tutkimustarkoitukseen yliopistossa, ammattikorkeakoulussa, ammatillisessa peruskoulutuksessa ja ammatillisessa aikuiskoulutuksessa tapahtuvaan opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen tai tutkimukseen. Lupa- ja valvontavirasto voi myöntää luvan myös muuhun tutkimukseen tai tuotekehitykseen. Huomioithan, että luvanhaltijalla ei ole oikeutta opetus- ja tutkimustarkoituksessa valmistetun tuotteen myyntiin, markkinoille luovuttamiseen eikä välittämiseen.
Hae lupaa alkoholielinkeinorekisteri Allun sähköisessä asioinnissa.
Hakemus kannattaa tehdä riittävän aikaisin ennen toiminnan aloittamista. Hakemuksen käsittelyajan pituus vaihtelee tapauskohtaisesti. Lupapäätöksen käsittelymaksu määräytyy sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaisesti ja on 600 euroa viimeistään 31.12.2025 saapuneille hakemuksille.
Liitä hakemukseen myös alkoholin valmistusta koskeva opetus- tai tutkimussuunnitelma sekä kuvaus alkoholijuomien valmistustarkoituksesta ja -määrästä sekä niiden käytöstä analysointiin ja laadunvalvontaan.
Luvan myöntämisen edellytykset
Lupa- ja valvontavirasto arvioi hakijan luotettavuutta ja sopivuutta luvanhaltijaksi. Lupa- ja valvontavirasto voi rajoittaa valmistusluvan koskemaan vain tiettyjä alkoholijuomia, jos hakijan käytössä oleva osaaminen tai laitteet eivät sovellu kaikkien alkoholijuomien valmistamiseen.
Muutosten ilmoittaminen
Luvanhaltija on velvollinen hakemaan toimintaansa uuden luvan, jos valmistuspaikan tai varaston sijainti muuttuu. Luvanhaltijan on myös ilmoitettava toiminnan loppumisesta Lupa- ja valvontavirastolle.
Kirjanpitovelvollisuus
Opetus- ja tutkimustarkoituksessa tapahtuvassa alkoholijuomien tai väkiviinan valmistuksessa on valmistuksesta ja varastoinnista pidettävä pysyvällä tavalla kirjanpitoa:
- Valmistuskirjanpidon tulee olla tuote- ja panoskohtaista, ja siitä tulee ilmetä tapahtumapäivä, valmistukseen käytetyn käymiskykyisen ja/tai alkoholipitoisen raaka-aineen määrä, valmistetun alkoholijuoman tai väkiviinan määrä sekä tuoteryhmälle tehtävät pakolliset analyysit ja niiden tulokset (tuoteryhmiä ovat olut, hedelmäviini, tislattu alkoholijuoma, väkiviina).
- Tuotekohtaisesta varastokirjanpidosta tulee ilmetä tapahtumapäivä, varastoon tullut määrä (= astioitu määrä), laboratorioanalyysiin otettu määrä, muuhun tutkimukseen otettu määrä ja selitys tutkimuksesta sekä hävityspöytäkirja tuotteen hävittämisestä.
Laboratorionäytteistä kirjataan näytteenottopäivämäärä, selvitys siitä, mistä näytteet on otettu (valmistusvaihe/erä/valmis tuote), näytteen määrä, selvitys ja tulos analyysista tai muusta tutkimuksesta sekä selvitys näytteen mahdollisesta hävittämisestä tutkimuksen jälkeen. Näytteet ja tutkimusraportit on numeroitava yhdenmukaisella tavalla.
Sosiaali- ja terveysasioiden asiakaspalvelu -laatikko
Yhteystiedot
Sosiaali- ja terveysasioiden asiakaspalvelu
Asiointilomake: (LISÄÄ LINKKI)
Sähköposti: [email protected]
Puhelin: 0295 256 930 (maanantai-perjantai kello 9-15)