Keittiöalkoholin käyttölupa Pääsisältö

Keittiöalkoholin käyttöluvan hakeminen

Keittiöalkoholilla tarkoitetaan ruoan valmistukseen käytettävää alkoholijuomaa. Keittiöalkoholin käyttöluvan saaminen edellyttää, että alkoholiverottomaan hintaan myytävän keittiöalkoholin tarve on perusteltua. Keittiöalkoholin käyttöluvan hakeminen pienimuotoiseen ruoanvalmistukseen ei kannata, sillä luvasta peritään lupamaksu ja vuotuinen valvontamaksu.

Hae lupaa alkoholielinkeinorekisteri Allun sähköisessä asioinnissa.

Kerro lupahakemuksessa alkoholien säilytyspaikka, niiden käyttötarkoitus ja vuositarve ja liitä hakemukseen esimerkiksi kopio resepteistä tai ruokalistasta. Käyttölupa on toimipaikkakohtainen, ja lupaan kirjataan luvanhaltijan ja toimipaikan nimen ja osoitteen lisäksi alkoholilajit, niille hyväksytty käyttötarkoitus ja vuosikiintiö. 

Käsittelyaika on tapauskohtainen, mutta käyttölupa-asiat käsitellään keskimäärin kahden viikon kuluessa hakemuksen saapumisesta. Päätösmaksu määräytyy sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaisesti ja on 300 euroa viimeistään 31.12.2025 saapuneille hakemuksille. 

Keittiöalkoholin käyttöluvan voimassaolo

Myönnetty käyttölupa on voimassa toistaiseksi, ja se pysyy voimassa niin kauan, kun luvanhaltijan katsotaan täyttävän luvan edellytykset tai kunnes luvanhaltija peruuttaa sen. Käyttölupa on anniskelupaikkakohtainen. Kun omistaja vaihtuu, pitää uuden luvanhaltijan hakea uutta lupaa. 

Luvanhaltijan velvollisuudet

Käyttöluvanhaltijana olet velvollinen ilmoittamaan kirjallisesti Lupa- ja valvontavirastoon tiedoissasi tai toiminnassasi tapahtuneista muutoksista (alkoholilajin, käyttötarkoituksen tai vuotuisen tarpeen muuttuminen). Luvan muutosmaksu määräytyy sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaisesti ja on 225 euroa viimeistään 31.12.2025 saapuneille hakemuksille. Tee uusi lupahakemus, jos ravintola muuttaa uuteen osoitteeseen tai sen omistaja vaihtuu. Myös toiminnan päättymisestä tai käyttöluvan lopettamisesta pitää ilmoittaa Lupa- ja valvontavirastolle. 

Luvanvaraisia alkoholeja pitää varastoida lukitussa tilassa, ja käyttöluvanhaltija on velvollinen pitämään kirjanpitoa käyttämistään alkoholeista. Luvanhaltijan kirjanpidosta on pystyttävä jälkikäteen selvittämään käytetyn alkoholin määrä ja laatu.  

Keittiöalkoholit on säilytettävä erillään anniskeluun tarkoitetuista alkoholeista. Luvanhaltijan velvollisuudet on kerrottu tarkemmin Lupa- ja valvontaviraston ohjeessa Teollisuusalkoholi ja sen käyttö. Ohjeen löydät tämän sivun lopusta. 

Keittiöalkoholin käyttö anniskeluravintolassa

Keittiöalkoholijuomat on tarkoitettu yksinomaan ruoan valmistamiseen. Myös anniskelua varten hankittuja alkoholijuomia voidaan siirtää tositteellisesti keittiöön ja käyttää niitä ruoan valmistuksessa. Kuten keittiöalkoholin, myös anniskelua varten hankittujen alkoholijuomien käyttämisestä ruoan valmistukseen on pidettävä kirjaa.  

Keittiöalkoholin käytössä on huomioitava: 

  • Keittiöalkoholin käyttö sellaisenaan ruoka-annoksina, esimerkiksi jälkiruokakastikkeena, on kiellettyä. 
  • Verottoman keittiöalkoholin käyttö juomien tai juomasekoitusten valmistukseen on kiellettyä. 
  • Käyttöluvalla hankittua verotonta keittiöalkoholia saa käyttää elintarvikkeiden valmistukseen tai elintarvikkeiden valmistuksessa käytettävien tuotteiden valmistukseen, jos valmistettava elintarvike sisältää enintään 5 litraa etyylialkoholia 100 kilossa elintarviketta. Jos valmistettava elintarvike on suklaata, se saa sisältää enintään 8,5 litraa etyylialkoholia 100 kilossa elintarviketta.

Keittiöalkoholin kirjanpito anniskeluravintolassa

Verottoman keittiöalkoholin käytöstä ja varastosta on pidettävä kirjaa siten, että varastotapahtumat sekä käyttö ilmenevät siitä luotettavalla tavalla. Keittiöalkoholin kirjanpito pidetään tuotteittain ja erillään anniskeluun tarkoitetuista juomista. 

Varastokirjaan merkitään reaaliaikaisesti tulot ja varastostaotot täysinä pulloina. Avattu pullo on poistettava varastosta. Jos jotain laatua käytetään vähäisiä määriä kerrallaan, voidaan avatusta pullosta pitää erillistä kirjanpitoa, johon merkitään myös päivämäärät ja se, mihin tarkoitukseen sitä on käytetty. Varastostaottojen kohdalle merkitään aina käyttäjän nimikirjaimet. Varastoa pitää inventoida säännöllisin väliajoin.

Valvontamaksu

Alkoholijuomien käytön valvonnasta Lupa- ja valvontavirasto perii käyttöluvanhaltijalta vuosittain valvontamaksun. Valvontamaksu laskutetaan jälkikäteen, ja maksun suuruus määräytyy luvanhaltijan alkoholiostojen ja omaan käyttöön maahantuotujen alkoholien litramäärän mukaisesti. Valvontamaksukausi on 1.9.–31.8., ja valvontamaksu laskutetaan vuosittain marraskuun loppuun mennessä.

Alkoholijuomien valvontamaksu on 0,09 euroa/litra. Toimipaikkakohtainen vähimmäismaksu on kuitenkin 200 euroa ja enimmäismaksu 1 900 euroa.

Keittiöalkoholin käyttölupa Katso myös -laatikko

Sosiaali- ja terveysasioiden asiakaspalvelu -laatikko

Yhteystiedot

Sosiaali- ja terveysasioiden asiakaspalvelu

Asiointilomake:​ (tulossa)
Sähköposti: [email protected]
Puhelin: 0295 256 930 (maanantai-perjantai kello 9-15)​